Pôvod a opis skalných holubov, strava a stav divokých zvierat

Pôvod a opis skalných holubov, strava a stav divokých zvierat

Skalné holuby sa najčastejšie vyskytujú v skalách. Často sa nachádzajú v blízkosti vodných plôch - veľkých jazier, horských potokov alebo širokých riek. Tieto vtáky sú považované za dosť sedavé. Niekedy sa túlajú do južných oblastí v ich dosahu. Vzhľadom sa tento druh vtákov podobá predovšetkým holubiciam, líši sa však od nich v menších veľkostiach. Skalnaté holuby majú širokú škálu rozšírenia a nie sú ohrozené.

Pôvod druhu

Vtáky pôvodne žili vo voľnej prírode. Stretli sa v severných oblastiach Afriky. Vtáky bolo možné vidieť aj v Európe a Ázii. K domestikácii holubov došlo pred viac ako 5 000 rokmi. Skalnaté vtáky sa však stále vyskytujú prirodzene.

Vzhľad a vlastnosti

Vo vzhľade vtáky pripomínajú holubice. Sú však menšie a vyzerajú omnoho uhladenejšie. Dĺžka tela mužov je 34 - 35 centimetrov a žien - 33 - 34 rokov. Krídla sú dlhé 22 - 23,5 centimetra. Ich rozsah navyše dosahuje 65,5-67,5 centimetra.

Farba hornej časti tela je svetlo modrastá. Okrem toho je mierne tmavší na krku a hlave. Horná časť krku má zelený lesk, ktorý nie je v oblasti krku taký výrazný. Krídla majú 2 priečne čierne pruhy. Po stranách sa postupne zužujú smerom nadol. Samice sú v porovnaní so samcami o niečo menšie a štíhlejšie. Vyznačujú sa nie tak jasným krkom a strumou. Okrem toho sa považujú za mobilnejšie.

Strava

Skalnaté holuby jedia semená divých rastlín. V snehových zimách je nedostatok krmovín. Vtáky preto zostupujú z hôr do dolín a tam nachádzajú semená kultivovaných rastlín. Zvyčajne jedia pšenicu, raž, jačmeň, ovos. Z divých tráv majú holuby radšej semená krídlatky, púpavy, skorocelu, hviezdičky.

Odborný názor

Zarechny Maxim Valerievich

Agronóm s 12-ročnými skúsenosťami. Náš najlepší odborník na letné chaty.

Malou časťou stravy je krmivo pre zvieratá - vtáky môžu jesť slimáky, slimáky, dážďovky.

Biotop

Tieto divé holuby sa často vyskytujú v rôznych oblastiach Ázie. Žijú v Indii, Číne, Kirgizsku, Rusku. Tieto vtáky možno pozorovať aj v Mongolsku, Pakistane, Afganistane a ďalších krajinách. Celkový počet vtákov nie je známy. Avšak v miestach rozšírenia sa tento druh považuje za celkom bežný.

Šírenie

Vtáky sú pomerne rozšírené. Usadzujú sa od hôr východnej časti strednej Ázie až po pobrežie Japonského mora. Mimo severnej Ázie žijú vtáky v Číne, Mongolsku, Afganistane. Žijú tiež v západnej časti Himalájí.

Zimovanie

O letoch skalných holubov neexistujú presné informácie. Vedci zároveň majú informácie, že na niektorých miestach sa vtáky sťahujú z vysokých hôr do nižších.

Na vrchovinách strednej Ázie zimujú vtáky na svojich stanovištiach. Radšej sa však zdržiavajú blízko osád.

Denná aktivita, správanie a reprodukcia

Cez deň sú skalné holuby aktívne iba cez deň. V období nehniezdenia tvoria tieto vtáky veľmi silné kŕdle. Môžu tiež tvoriť zmiešané kŕdle s holubicami. Vtákom sa zároveň darí oddeľovať sa počas fázy vzletu.

V mestách sa skalné a modrošedé holuby usadzujú na rôznych miestach. Šedé vtáky dávajú prednosť odpočinku počas dňa na strechách, trávnikoch alebo asfalte. Skalnaté druhy vtákov zároveň nemajú radi mestský hluk. Preto spočívajú na strechách vysokých budov, ktoré sa otvárajú do tichých dvorov. Existuje iba málo informácií o chove tohto druhu vtákov. Je známe, že obdobie párenia u vtákov začína dostatočne skoro. Takže v Primorye holuby nakladú vajcia vo februári.

Vtáky si stavajú hniezda v skalných štrbinách. V osadách ich môžu vtáky umiestniť pod strechy. Presný počet spojok nie je známy. Počas obdobia hniezdenia tvoria vtáky kolónie vrátane 2 - 4 párov. Niekedy sú početnejšie a zahŕňajú niekoľko desiatok párov.

Prirodzení nepriatelia

V neobývaných oblastiach sú hlavnými nepriateľmi tohto druhu holubov vrany a straky. V nízkych horských oblastiach vtáky trpia útokmi sokolov a jastrabov. Vďaka vysokej rýchlosti a vynikajúcemu manévrovaniu sú zároveň skalné holuby napadnuté predátormi menej ako šedo-sivé.

Holuby, ktoré žijú na útesoch jazera Bajkal a Angara, trpia vranami a strakami. Nájdu a zničia vtáčie hniezda. Na týchto miestach skalnaté holuby často chránia početné čajky, ktoré vyháňajú vrany a iné operené dravce. Čajky zároveň neničia hniezda holubov.

Relatívne málo z týchto vtákov sa usadzuje v mestách, preto ich ľudia prakticky neprenasledujú. Vtáky sa navyše usadzujú na ťažko dostupných miestach. To takmer úplne vylučuje vplyv ľudí na ich počet.

Zároveň existujú aj ďalšie nepriaznivé faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú počet vtákov. Medzi ne patrí nedostatok krmiva vo vysokohorských oblastiach. V krutých zimách s veľkým snehom musia vtáky zostúpiť do nízkohorských oblastí a usadiť sa blízko ľudských obydlí.

Obyvateľstvo a postavenie druhu

V mnohých oblastiach rozsahu sa tento druh holubov považuje za bežný alebo dokonca početný. V prírode tento druh vtákov žije na neprístupných miestach. Preto je zriedka napadnutý ľuďmi alebo dravými zvieratami. S príchodom jesene sa v Irkutskej oblasti a pri Bajkalskom jazere vytvárajú kŕdle 150 - 300 jedincov. V stredoázijských horách sa vyskytujú kŕdle, ktoré zahŕňajú niekoľko desiatok vtákov.

Ekologická plasticita a drsné stanovište zároveň vedú k tomu, že skalné holuby nie sú schopné početne dobehnúť sivé holuby. Kŕdle viac ako 300 jedincov sa považujú za ich limit.

Skalnaté holuby svojím vzhľadom pripomínajú holubice. Vyznačujú sa však množstvom funkcií. Tieto vtáky žijú v horských oblastiach a vyznačujú sa širokou oblasťou rozšírenia. Navyše majú aj prirodzených nepriateľov. Patria sem straky, vrany, jastrabi.


Pozri si video: GM SLOVENSKA 2011 POŠTOVE HOLUBY